Lin är en jordbruksgröda med många användningsområden. Dels som oljeväxt, då den kan användas som djurfoder, mat för människor eller pressas till Linolja. Den kan också nyttjas för att producera lin till garn och tyg. Lin är lättodlat då den är lättgrodd ört som tål torka. När man läser om Lin förefaller det ha de mest vitt skilda positiva hälsoeffekter. För stora mängder linfrö är dock giftigt genom att det innehåller vätecyanidproducerande glykosider . Förepåkarna för lin som hälsokost argumenterar dock kraftfullt för dess positiva effekter och menar att giftigheten vid överdosering är överdriven.
Det finns många likheter mellan Lin och LEAN. Även ”LEAN-frö” verkar lättodlade. Var helst man planterar dem verkar de gro och slå rot. Detta gäller inom så väl produktion, administration som utveckling i både privat och offentlig sektor. Även dess hälsoeffekter sägs vara många. LEAN-frö skapar naturligtvis effektivitet men det sägs också gynna kreativitet och innovation och även främja medarbetarnas hälsa genom medbestämmande och delaktighet. I likhet med Lin-frö-förespråkarna menar LEAN-frö-förespråkarna att dess negativa effekter vid överdosering är starkt överdrivna.
Lin-frö | LEAN-frö |
Linfrön sänker blodtrycket och minskar risken för stroke
Linfrön motverkar förstoppning Linfrön motverkar artrit Linolja motverkar röta i trä |
LEAN(-frö) sänker spänningarna mellan organisationsdelar
LEAN(-frö) ökar flödet LEAN-(frö) ökar spänsten i organisationen LEAN hindrar stagnation och |